Over Perl

Perl is een verzamelnaam voor een aantal versies van een programmeertaal die in de afgelopen 30 jaar haar diensten heeft bewezen in de programmeertalenwereld met onder andere een zeer uitgebreide reguliere-expressie verwerking. Momenteel wordt er actief onderhoud gedaan aan twee versies.

Perl 5, dat al 25 jaar het werkpaard is voor zaken als databewerking en web, waarbij databaseinteractie en ORM (Object Relation Management), OOP (Object georiĆ«nteerd programmeren) en MVC (Model View Controller) webraamwerken een focus hebben gekregen. Daarnaast is er een enorme bibliotheek in het publieke domein (CPAN) waaruit geput kan worden voor het oplossen van de meeste problemen.
Meer informatie over Perl 5 (Engels)

Raku is de laatste jaren uitgegroeid tot een programmeertaal waarbij de uitgangspunten van Perl 5 ("Er is meer dan 1 manier om iets te doen" en "Maak moeilijke dingen makkelijk en ondoenlijke dingen doenlijk") zijn aangevuld met de eisen die aan een moderne programmeertaal worden gesteld. Hieronder vallen parallel uitvoeren van code, non-blocking IO, via een grammatica definiƫren van een mini-taal en het rekenen met grote getallen en breuken.
Meer informatie over Raku (Engels)